Duurzame uitvaart
Een sterke wens is voor ons zonder meer leidend. Maar wat als u rekening wilt houden met hoe wij de aarde nalaten aan onze kinderen? Dan zijn er keuzes die beter uitpakken voor het milieu. Natuur en Milieu heeft hiervoor een paar onderzoeken gedaan.
Wat mij zelf verbaasde is dat rozen voor een belangrijk deel uit Kenia geimporteerd worden. En om hier in de winkel te komen wel 7.000 kilometer reizen. Natuur en milieu adviseert te gaan voor seizoensbloemen uit Nederland. Een mooi alternatief waarmee de betere bloemist aan de slag kan. Maar u kunt ook kiezen voor een veldboeket of bloemen uit eigen tuin.
Een andere onderzoek richt zich op de uitvaartkist. Vaak wordt alleen bij begraven een massief houten uitvaartkist overwogen. Bij crematie wordt nog vaak een gefineerde spaanplaat uitvaartkist geadviseerd. Met het idee dat spaanplaat gemaakt wordt van houtvezels van resthout. Nu blijkt dat ook voor crematie de voorkeur uit gaat naar een massief houten uitvaartkist. Die zorgt voor een energiezuiniger crematieproces. En al kan spaanplaat misschien nog veel duurzamer, er wordt momenteel nog veel gewerkt met grote hoeveelheden lijmstoffen.
Wordt het dan nu allemaal duurder? Dat hoeft niet. Als je zelf als ondernemer meer wilt doen aan duurzaamheid, dan kun je naast advisering ook bewezen duurzame onderdelen van de uitvaart gewoon goedkoper maken. Bij Defunus Uitvaartzorg is een massief houten uitvaartkist van inlands hout (populier) te verkrijgen voor de prijs van een spaanplaten crematiekist.
Daarnaast streven wij duurzaamheid na door 100% gegarandeerde windenergie af te nemen van een kleine Nederlandse energie leverancier. En ben ik lid van de energie cooperatie Deventer. Een lokaal initiatief met grote ambities.